Durf jij een blauwtje te lopen? Het liefste wil je dit natuurlijk niet, want dat voelt naar. Je wil niet afgewezen worden. In deze blog lees je meer over dit gevoel van afwijzing en waarom je misschien wel eens het risico kan nemen om een blauwtje te lopen.

Het voorkomen van een blauwtje lopen

Als ik zoek via Google op ‘blauwtje lopen’ krijg ik de ene na de andere website met tips hoe we een blauwtje lopen kunnen voorkomen en wat je kunt doen als het toch gebeurd is. We zijn er in onze wereld, met elkaar, er sterk op gericht dat je geen blauwtje moet lopen. Dit heeft effect op hoe je in de liefde met elkaar omgaat. Je chat bijvoorbeeld al een tijdje met iemand en je bent benieuwd naar diegene. Maar het komt maar niet tot een date. De ander begint er niet over en jij durft het ook niet. Of je bent al een tijdje aan het daten met iemand en je vindt de ander erg leuk. Maar de ander laat niet iets blijken. Dus houd jij je ook stil en wacht je af. 

Onze grootste angst is afwijzing 

De beginfase van liefde, het daten, is een fase van aftasten. Er worden subtiele hints gegeven, maar vaak zijn deze hints zo vaag en onduidelijk dat ze op meerdere manieren opgevat kunnen worden. Als het gaat om de liefde, zijn de meesten van ons verre van direct. Waarom eigenlijk? Omdat onze grootste angst is om afgewezen te worden. Dus maken we de kans op afwijzing zo klein mogelijk en stellen we ons niet kwetsbaar op. Ondertussen twijfelen we en zijn we onzeker over wat de ander voor ons voelt. Vaak zijn we ook onzeker over wat we zelf voelen. We wachten af wat de ander doet en laten het initiatief daar. Om maar geen blauwtje te lopen. 

Durf het risico te nemen

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Dan is het hoog tijd om het heft in eigen handen te gaan nemen. Durf het risico te nemen om afgewezen te worden. Waarom? Twee belangrijke redenen: 

  1. Je wijst jezelf af door niet voor je gevoel uit te komen. Wees trouw aan jezelf en eerlijk over je gevoel. Ook naar de ander toe. Door je angst om afgewezen te worden en bepalend te laten zijn, wijs je eigenlijk je eigen gevoel en jezelf af. Je negeert je verlangens en behoeften. Daar ga je je rot van voelen. 
  2. De angst voor afwijzing is minstens zo vervelend als de daadwerkelijke afwijzing zelf. Het gevoel dat je krijgt door de angst om afgewezen te worden, is vervelend en pijnlijk. Het kost je energie, omdat je niet uitkomt voor wat je graag zou willen. Zou je dat wel doen en je gevoel uiten, en zou je je daarom afgewezen voelen, dan kan dat natuurlijk pijn doen. Maar het is minder pijnlijk, dan de angst die daaraan vooraf gaat en de bijbehorende onzekerheid en twijfels. 

Liefde werkt als je kwetsbaar durft te zijn

Natuurlijk is het spannend. Voor sommigen zelfs eng. Jouw angst voor afwijzing kan ook ontwikkeld zijn door eerdere ervaringen en daardoor groot en overheersend zijn geworden. Juist door dit te erkennen en te zien dat dit niet bij het huidige moment hoort, durf je het misschien wel aan te gaan met die man of vrouw die je op het oog hebt. Doe je dit niet, dan lijkt dit op het eerste gezicht misschien veilig, maar dan blijf je juist is het gevoel van afwijzing hangen. Want nogmaals: jouw angst om afgewezen te worden, bepalend te laten zijn, creëert juist het gevoel van (zelf-)afwijzing. 

Liefde werkt als je kwetsbaar durft te zijn. Dus trek je stoute schoenen aan en vraag de ander mee uit en deel je gevoel. Wees eerlijk naar jezelf én naar de ander. Dit geeft je kracht. Ook als je toch een afwijzing moet incasseren. Je gaat merken dat de afwijzing minder pijn doet, als je voor jezelf bent opgekomen. Je wordt er juist sterker van, omdat je voor jezelf bent gaan staan. 

Wil je jouw ervaringen met mij delen? Neem contact met mij op.