Loop je tegen iets aan in jouw liefdesleven? Is dit ook iets waar je vaker tegenaan gelopen bent? Herken je een patroon? Dan kan het heel goed zijn dat de oorsprong hiervan ligt in jouw familie van herkomst. Een familieopstelling geeft je inzicht en brengt ruimte om het patroon te doorbreken. Hoe dit werkt, leg ik graag aan je uit. 

Familiesysteem

Een familie is een systeem en bij elk familiesysteem horen een aantal regels. Bijvoorbeeld wat je moet doen of juist niet moet doen om er bij te horen. Ook geldt er in een familiesysteem een hiërarchie of volgorde, bijvoorbeeld de oudere heeft voorrang op de jongere. Dit zijn geen uitgesproken regels (soms wel), maar hebben wel veel invloed op je overtuigingen en op je gedrag. In je jeugd, maar zonder dat je je er bewust van bent, ook later in je leven. 

Onvoorwaardelijk loyaal

Ook ben je als kind in een familiesysteem onvoorwaardelijk loyaal aan je ouders. Als je ouders blij zijn, ben jij dat als kind ook. Als ze boos of verdrietig zijn, ga je dit als kind misschien voor je ouders oplossen of dragen. Toen je nog een kind was, had dit een functie. Maar vaak vertoon je hetzelfde gedrag ook als je volwassen bent, omdat je het zo geleerd hebt. Dit kan belemmerend werken in je liefdesleven. 

Jouw plek en verhoudingen

Door een familieopstelling kun je zien wat jouw plek is in het familiesysteem en hoe de verhoudingen zijn in het systeem. Dit wordt zichtbaar door de vraag die je stelt, het innerlijke beeld dat jij hebt van jouw familiesysteem en de energie die ontstaat in een familieopstelling. Jij als vraagsteller kijkt naar de opstelling en maakt er geen onderdeel van uit. 

Een familieopstelling geeft inzicht

Je kunt zien en ervaren hoe situaties en verstoringen in jouw familiesysteem invloed hebben op jouw leven nu. Door je hier bewust van te worden, ontstaat er begrip. Een familieopstelling geeft inzicht. Vaak is het zo dat dit even tijd nodig heeft om te landen. Er staat daarna ruimte om te veranderen en je patronen te doorbreken. 

Systemisch werk

Een familieopstelling is een vorm van systemisch werk, ontwikkeld door Bert Hellinger. Systemisch werk gaat over het boven water krijgen van wat er onbewust speelt en invloed uitoefent in jouw leven. Je bent altijd onderdeel van een groter systeem. Een familiesysteem, een vriendensysteem, maar ook een systeem van een land of een cultuur. 

Familieopstellingen in Groningen

Om kennis te maken met systemisch werk en familieopstellingen, ben je welkom om deel te nemen aan de Workshop Familieopstellingen die ik regelmatig organiseer in Groningen. Je kunt een vraag inbrengen, maar je kunt ook deelnemen als representant. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de methode en het geeft je ook inzicht. Het wordt vaak ervaren als bijzonder. 

Lees ook: De werkwijze en het verloop van een familieopstelling