Dit weekend las ik het magazine Ik ook van jou. Een special over de liefde en waarin verschillende mensen aan het woord komen over de liefde, van therapeuten tot ervaringsdeskundigen. Wat mij daarin opviel, was de terugkerende vraag of liefde een werkwoord is. Is liefde hard werken of gaat het vanzelf? Het zette mij aan het denken. In hoeverre zie ik liefde als een werkwoord?
Liefde is simpel
In het magazine zijn de meningen verdeeld. Een aantal zegt: Nee, liefde moet vanzelf gaan. En als het niet vanzelf gaat, dan kun je er maar beter mee stoppen. In een goede relatie hoeft er niet te worden gewerkt. Een aantal zegt: Ja, liefde is hard werken. En je moet werken om de liefde levend te houden. Ook Sue Johnson, grondlegger van de relatietherapie EFT, vertelt over de liefde. Zij zegt: Liefde is simpel. Maar zij zegt ook dat je door te ‘werken’ de liefde steeds weer opnieuw kan uitvinden.
Hard werken
Voor mij is liefde geen werkwoord. Liefde is er gewoon. Altijd en in ons allemaal. We kennen allemaal momenten van liefde. Voor onze partner, maar ook voor kinderen, dieren, natuur, een plek, ga zo maar door. Maar toch ervaren sommigen van ons geen liefde. Ook gaan niet alle relaties vanzelf. In sommige relaties moet hard gewerkt worden. Moet je er dan mee stoppen? Omdat de liefde niet vanzelf gaat? Dat lijkt mij niet. Want de reden dat het niet vanzelf gaat, is niet omdat er geen liefde is. Er is een andere reden en die reden zorgt ervoor dat je hard moet werken.
Ervaringen, overtuigingen en patronen
Je hebt eerdere ervaringen opgedaan, je hebt dingen geleerd over de liefde, je bent gaan geloven dat liefde op een bepaalde manier moet gaan. En dan heb je een relatie en dan gaat het niet zo. Je sluit je af of je voelt dat de ander jou buitensluit. Liefde gaat niet meer vanzelf. Ga dan op onderzoek: Wat zijn je overtuigingen? Welke patronen zijn er in jouw leven? Wanneer ging de liefde niet vanzelf en heeft het je pijn gedaan? Is het een patroon die zich herhaalt? Saboteer je je eigen liefdesgeluk? Allemaal vragen die je kunnen helpen bij dit onderzoek. En wees daarin mild. Je doet het niet bewust. Het gaat gewoon zo, omdat je niet anders weet of kunt.
Ga aan de slag
Je kunt stoppen met een relatie als de liefde niet meer vanzelf gaat. Omdat het niet aan je verwachtingen voldoet. Maar de kans is groot dat je in een nieuwe relatie tegen hetzelfde aanloopt. Want het zit in jouw overtuigingen en ervaringen, die veelal onbewust zijn, en ook in de overtuigingen van de partner die je aantrekt. Dus ga aan de slag met datgene waardoor de liefde niet meer voelbaar is en ruim jouw ‘interne rommel’ op. Dit kan op verschillende manieren. Erover schrijven helpt en er zijn verschillende oefeningen die jij of jullie kunnen doen. Coaching kan je ondersteunen. En bijvoorbeeld een familieopstelling kan inzicht geven in de oorsprong van jouw overtuigingen over je liefdesleven.
Vertrouwen op liefde
Blijf je hierbij focussen op liefde. Als je een relatie hebt, is dit begonnen met liefde. Je kunt hierop vertrouwen én in lastige periodes jezelf en je partner er op wijzen. Vertrouw er op dat er liefde is tussen jullie en dat dit jullie basis en vertrekpunt is. Liefde lijkt dan soms hard werken, maar zoals ik al zei, de liefde is er gewoon. En ruim je jouw ‘interne rommel’ op, dan is de beloning groot. Je voelt je sterker en je krijgt meer gevoel van vrijheid en voldoening. En het belangrijkste: je gaat meer en meer liefde ervaren in jouw leven!