Ik ben een sucker for love, een liefdesjunk. Van romantische zwijmelen bij films waar het altijd tot het einde spannend is of ze bij elkaar komen, tot aan zelfhulpboeken waarvan we de liefde beter moeten gaan begrijpen. Als kind werden mijn ouders gek van alle vragen die ik stelde. Ik wist niet van ophouden.

Begrijpen van liefde

Altijd was mijn zoektocht gericht op het begrijpen van de liefde en interactie tussen mensen. Deze zoektocht zette zich voort, terwijl ik zelf mijn eerste stappen zette op liefdesgebied. Ik werd verliefd, kreeg verkering, ook liefdesverdriet en serieuze relaties. Met de zoektocht naar het begrijpen van liefde maakte ik het voor mezelf soms enorm ingewikkeld. Ik wilde het zo graag ‘weten’ en ‘hebben’, dat ik vergat dat het gewoon er al was. 

Het dieptepunt bereikte ik zo’n acht jaar geleden. Mijn zoektocht bereikte misschien wel haar hoogtepunt. Ik gaf het op. Ik ging me er zo ellendig van voelen, dat ik besloot om het dan maar niet te weten en te willen begrijpen. Kennelijk was liefde voor mij niet weggelegd. In ieder geval niet de romantische liefde die ik had gezien in Notting Hill en The Notebook. Hugh Grant en Ryan Gosling deden het leuk op tv, maar in het echt was het heus niet zo. 

Op zoek naar mezelf

Ik ging op zoek naar mezelf. In plaats van op zoek naar de liefde, leek me de zoektocht naar mezelf meer praktisch en haalbaar. Ik was eigenlijk de enige constante factor in het hele verhaal en ik moet het vooral toch met mezelf doen in dit leven. Liefde werd afgezworen. Dat was niks en werd niks. Een jaar of drie hield ik dat vol. Soms kwam er een man voorbij die ervoor zorgde dat mijn zoektocht naar mezelf tijdelijk gestaakt werd. Maar al gauw was ik weer back on track en was de man in kwestie in de vergetelheid geraakt. 

Het wierp langzaam zijn vruchten af. Ik vond mezelf en besefte dat ik er al die tijd al was. Goed nieuws! Maar waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat er daardoor ineens liefde was. En zo kwam ik toch weer terug bij mijn oude, bekende zoektocht. Alleen was de zoektocht nu anders. Ik zou willen zeggen eenvoudiger, maar dat was het niet. Ingewikkeld en stormachtig was het zeker. Maar ik ging me er niet meer zo ellendig van voelen. Omdat ik niet meer naarstig op zoek was. Ik had het al goed met mezelf. Een prima basis om weer een liefdesjunk te worden. 

De Liefdespraktijk

Nu, in 2019, heb ik van mijn grootste zoektocht en inspiratiebron mijn werk kunnen maken. Deze liefdesjunk wil anderen ondersteunen, begeleiden, de weg wijzen, en vooral ze ook liefde laten ervaren. Daarom de Liefdespraktijk. Bijzonder is dat ik laatst weer bevestigd werd in dat dit er al vanaf jongs af aan in zit. In 2004, toen ik mijn eindexamen deed, ontving ik mijn diploma, maar ook een getuigschrift waarin docenten mij gekarakteriseerd hadden. Dit getuigschrift vond ik terug. Een feest van herkenning. Behalve dat ik nu niet meer om de liefdestips vraag, maar ze vooral graag geef. 

Getuigschrift Liefdesjunk Wilma Postma

Zit jij middenin jouw zoektocht naar liefde? Neem gerust contact met mij op om je verhaal te delen.