Ruzie vinden we over het algemeen moeilijk en pijnlijk. Maar een ruzie kan altijd leiden naar meer begrip en verbinding. Ruzie ontstaat soms opeens, en soms zijn er terugkerende ruzies. Thema’s en onderwerpen die sluimeren tussen jullie. Het wordt vermeden, er ontstaan lichte irritaties en deze worden steeds sterker. Een ruzie is een duidelijk signaal dat er iets speelt tussen jullie dat om opheldering vraagt. In deze blog ga ik in op hoe ruzie je relatie kan verbeteren. Hoe doe je dat? Welke stappen kun je zetten? 

1. Neem even afstand van elkaar

Als een ruzie heftig is en jullie allebei vanuit emotie reageren, is het goed om even afstand van elkaar te nemen. Ik zeg heel bewust ‘even’. Ga je te lang uit elkaar, dan heb je kans dat de gemoederen gesust zijn. Zodra je elkaar dan weer ziet, zijn jullie weer blij met elkaar, maar sluimert het onderwerp. Op een later moment komt dit weer terug. Ook niet erg natuurlijk, maar weet dat dit kan gebeuren.

Neem afstand van elkaar om je woede te laten koken. Vergelijk het met aardappelen. Kook 20 minuten om de woede te verzachten. Deze 20 minuten is de tijd die je nodig hebt om weer op adem te komen en voor jezelf te zorgen. Je gedachten razen waarschijnlijk door, maar focus je op je ademhaling en op je lijf, waarin van alles beweegt. Zorg dat je op een rustige plek bent, met zo min mogelijk prikkels. Ga liggen of loop een stukje. Je hoeft de ruzie niet op te lossen. Het enige wat je doet, is voor jezelf zorgen. 

Tip: Bespreek dit met je partner op een moment dat jullie geen ruzie hebben. Dan is het makkelijker om in een ruzie te benoemen dat je even afstand nodig hebt. 

2. Ga de confrontatie aan met jezelf

Kijk in de spiegel en wees eerlijk over waarom je boos bent. In eerste instantie naar jezelf toe. Waarom voel jij je niet begrepen? Waar zit voor jou het verschil van mening, inzicht of uitgangspunt? Jullie zijn verschillend en nemen verschillende ervaringen mee vanuit opvoeding en eerdere relaties. Het is heel logisch dat jullie elkaar soms niet begrijpen. Onderzoek wat jouw ’trigger’ is. Waardoor voel jij je gekwetst? Doet het je ergens aan denken? Raakt het iets ouds? Kijk ook naar je overtuigingen. Wat is voor jou belangrijk? Welke waarde van jou wordt geraakt?

Een ruzie is de kans om je pijn en overtuigingen te onderzoeken en om het niet meer jouw leven te laten beïnvloeden. Je kunt nog steeds boos zijn op je partner, maar door de confrontatie met jezelf aan te gaan, ontstaat er ook meer begrip voor jezelf. De ruzie wordt minder beladen en er is meer ruimte om het gesprek aan te gaan met je partner. 

Tip: Schrijven kan je hierbij helpen. Let niet op wat je schrijft, want omdat je boos bent, kunnen er lelijke dingen op papier komen. Dat is prima! Niemand hoeft dit te lezen. Schrijf het er letterlijk uit en blijf je pen over het papier bewegen. Langzaam komt er meer duidelijkheid.

3. Ga in gesprek met je partner

Is het voor jezelf helder waarom je boos bent en ben je gekalmeerd? Ga het gesprek aan met je partner. Belangrijk vertrekpunt is dat jullie elkaar beter willen begrijpen en de ruzie willen oplossen. Probeer goed naar de ander te luisteren en laat elkaar uitpraten. Houd het bij jezelf. Dus in plaats van: “Jij doet dit verkeerd en jij doet dat…”, zeg je: “Ik voel me, ik heb het idee dat…”.

Communiceer vanuit je kwetsbaarheid en niet vanuit trots. Waarschijnlijk hebben jullie beide dingen gezegd die niet prettig waren voor de ander. Erken dit naar elkaar. Leg uit waarom je boos bent geworden en waar dat mee te maken heeft. Zodra je jezelf goed begrijpt en ook begrijpt waarom de ander op een bepaalde manier handelt, is de ruzie niet meer nodig.

Tip: Neem in dit gesprek letterlijk wat meer afstand dan normaal. Zijn jullie gewend om naast elkaar op de bank te zitten? Probeer eens tegenover elkaar te zitten, met meer ruimte tussen jullie. Door letterlijk ruimte te nemen voor jezelf en de ander dat ook te geven, ontstaat er meer ook ruimte voor wederzijds begrip.

Grenzen en wensen aangeven

De ruzie kan over zijn, maar het verschil van mening of inzicht kan nog steeds bestaan. Jullie kunnen het nog steeds oneens zijn. Je kunt jouw partner niet veranderen, maar je kunt wel aangeven waar je behoefte aan hebt of waar je grens ligt. Ga met jezelf op onderzoek uit. Hoe zit dit voor jou? Wat zijn jouw grenzen en wensen en waar komen ze vandaan? Geef het bij je partner aan. Hij of zij kan er rekening mee houden. Houd ook rekening met de grenzen en wensen van jouw partner. Je kunt ook tot een compromis komen, waarmee jullie beide kunnen instemmen. Check goed bij jezelf waar je ja tegen zegt. Zeg je volmondig ja? Of zeg je ja, maar voel je nog nee en wil je de boel sussen? Wees hier eerlijk over. In eerste instantie naar jezelf, maar ook naar je partner. 

Het is soms lastig om je eigen grenzen en wensen te kennen. Laat staan ze met je partner te delen. Je grenzen en wensen of het ontbreken ervan, kan gevoed zijn door eerdere ervaringen. Wil je hier mee aan de slag, dan kan ik je daar op coachen. Zodat je leert voelen wat je grenzen en behoeften zijn én dat je weet hoe je dit kunt aangeven in jouw relatie(s). 

Wees geduldig met jezelf en de ander

Het is een illusie om te verwachten dat je hiermee elke ruzie binnen no time oplost. Soms zijn er meerdere ruzies nodig om een bepaald onderwerp te ’tackelen’. Dit omdat er veel pijn en verdriet onder kan zitten en omdat inzichten over jezelf er niet altijd in één keer zijn. Wees geduldig met jezelf en de ander. Vertrouw op de goede intentie van jezelf en van je partner. Vanuit daar kom je verder. Ruzie is de uitgelezen kans om je relatie te verbeteren. Je krijgt meer begrip voor jezelf en elkaar en hierdoor wordt verbinding tussen jullie sterker.