Verlatingsangst is de angst om de ander te verliezen of door de ander in de steek gelaten te worden. Als dit bij jou speelt, kan de liefde behoorlijk ingewikkeld worden. De verlatingsangst heeft invloed op je gemoed en je gedrag, en dit kan bepalend zijn voor de verloop van een relatie. In deze blog vertel ik meer over verlatingsangst en hoe je het kan doorbreken. 

Wat is verlatingsangst?

Het woord ‘verlatingsangst’ zegt al genoeg, het is de angst om verlaten te worden. Doordat deze angst in je leeft, ga je acties ondernemen om te voorkomen dat iemand je verlaat. Verlatingsangst in een relatie laat zich op verschillende manieren zijn. Bijvoorbeeld: 

  • je zegt geen dingen waarvan je weet of voelt dat je partner dit liever niet wil horen
  • omdat je jezelf zeker wilt stellen, vraag je continu om bevestiging en aandacht 
  • je controleert je geliefde en kan achterdochtig en/of jaloers zijn bij contact met anderen 
  • je bent liever niet alleen en wilt zoveel mogelijk tijd met je partner doorbrengen
  • je ervaart paniek of onrust op het moment dat je niet samen met je geliefde bent

Dit zijn vervelende ervaringen, zowel voor jezelf als voor je geliefde. Het probleem met verlatingsangst is dan ook dat het zichzelf bevestigd. Omdat je bang bent om verlaten te worden, creëer je onbewust een situatie waarin de kans groter wordt dat je verlaten wordt. Je duwt je partner als het ware van je af. Liefde kan niet meer vrij stromen. Juist de vrijheid is nodig om liefde te laten leven. 

Waar komt verlatingsangst vandaan?

Verlatingsangst ontstaat vaak in de vroege kindertijd, doordat de hechting met (één van) je ouders niet volledig veilig voelde. Als heel jong kind is het normaal om verlatingsangst te hebben, omdat je volledig afhankelijk bent van je ouders. Als zij niet in de buurt zijn, is het kind in gevaar. Hoe ouder je wordt, hoe meer je leert om afstand te nemen van je ouders. Wetende dat zij er nog zijn, als je terugkomt. Kan je daar als kind niet op vertrouwen, dan leidt dat tot een onveilige hechting. Ervaringen in je latere liefdesleven kunnen de ontwikkelde verlatingsangst versterken. 

Verlatingsangst doorbreken

Het belangrijkste om de verlatingsangst te doorbreken is bewustzijn. Je bewust zijn van dat je last hebt van verlatingsangst en waardoor dit ontstaan is. Ook is het heel belangrijk om je te beseffen dat je inmiddels volwassen bent én dat er geen gevaar dreigt als de ander weg is. Je reageert nog vanuit een oud patroon, een overlevingsmechanisme, dat is ontstaan in je vroege jeugd. Omdat het toen onveilig was. Je reageert in huidige situaties dus nog als het jonge kind. Hierin het onderscheid leren maken en je beseffen dat je ook als volwassene kunt reageren, is nodig om de angst te doorbreken. Wat kan je helpen? 

  1. Investeer in de relatie met jezelf. Zodat je weet dat je hier altijd op kan terugvallen. 
  2. Word je bewust van je eigen patronen, dat wat jij doet vanuit je verlatingsangst. Merk op wanneer je dit doet en waardoor deze reacties getriggerd worden. Dus wat gebeurt er in de interactie waardoor jouw verlatingsangst actief wordt. 
  3. Is de verlatingsangst geraakt en ‘actief’? Ga het voelen in je lichaam en stop met het handelen vanuit deze angst. Je bent nu volwassen, je bent veilig en je kan dit aan. 
  4. Vaak is het voelen van de verlatingsangst een moeilijke stap. Dat is ook logisch, omdat je het nooit eerder gedaan hebt en het je nogal kan overweldigen. Zoek actief naar hulpbronnen. Denk aan: beweging (wandelen, dans, yoga), meditaties (bodyscan, meditaties die helpen bij het voelen), dingen doen die de relatie met jezelf versterken, hulp van buitenaf (coaching, therapie). 

Wees mild en lief voor jezelf

Het is een heel proces om de verlatingsangst te doorbreken. Wees hierin mild en lief voor jezelf. De angst is niet in één keer ontstaan en zal ook niet in één keer opgelost zijn. Het vraagt tijd en ruimte om hier vrij van te worden. Wil je hulp van buitenaf? Ik kom graag met je in contact om je hierin te ondersteunen en te onderzoeken wat voor jou werkt.