Een familieopstelling kan inzicht en begrip geven en het kan verandering brengen in je leven. In deze blog lees je meer over de werkwijze en het verloop van een familieopstelling. Wil je het een keer zelf ervaren? Meld je dan aan voor de Workshop Familieopstellingen.

De vraagsteller en een persoonlijke vraag

Een familieopstelling start altijd met een vraagsteller en zijn of haar persoonlijke vraag. Dit is een vraag die hij of zij meer wil onderzoeken. Een vraag kan gaan over iets waar je tegenaan loopt in jouw leven en waar je graag meer over wil weten. Zodat je het kan oplossen. Voordat we daadwerkelijk starten met de opstelling, bespreken wij de vraag. Soms wordt de vraag nog iets aangescherpt of blijkt dat er een vraag onder de vraag zit. Als de vraag helder is en ik als begeleider voldoende info heb, dan starten we met de familieopstelling. 

De familieopstelling stap voor stap

  1. We kiezen samen (de begeleider en de vraagsteller) elementen uit die relevant zijn voor de familieopstelling. Bijvoorbeeld familieleden, zoals vader, moeder, oma en opa, maar het kan ook een ander element zijn, zoals een groep mensen of een land. 
  2. Zijn de elementen duidelijk, dan kiest de vraagsteller uit de andere deelnemers van de workshop mensen uit die de elementen in jouw familieopstelling vertegenwoordigen. Dit noemen we representanten. Het gaat dus niet om jouw ‘echte’ familieleden, die zijn er niet bij. De representanten nemen een plek in de ruimte in. De begeleider vraag de representanten naar hun ervaringen.
  3. Op basis van wat er ontstaat in de familieopstelling, kan de begeleider een aantal interventies doen, altijd in samenspraak met de vraagsteller. Interventies kunnen bijvoorbeeld zijn: een representant toevoegen of verwijderen, een representant een bepaalde beweging laten maken of een representant een zin uit laten spreken. 
  4. Ook tijdens en na de interventies bevragen we de representanten naar hun ervaringen. Uiteindelijk werken we toe naar het moment van inzicht en begrip en naar het afronden van de opstelling. Soms wordt de vraagsteller nog onderdeel van zijn of haar eigen familieopstelling om een eigen beweging te kunnen maken. 
  5. De opstelling wordt afgerond en alle deelnemers zijn weer onderdeel van de workshop en geen representant meer. 

Een familieopstelling werkt door

De ervaring is dat de familieopstelling na afloop nog een tijdje ‘doorwerkt’. De inzichten landen in de periode daarna. Dit kost even tijd en hoort erbij. Op een gegeven moment merk je, na het doen van een familieopstelling, dat er iets veranderd is in je leven.

Representanten

Iedereen kan representant zijn. Je hoeft geen ervaring met of kennis over familieopstellingen of systemisch werk te hebben. Het gaat vanzelf. Het bijzondere van representant zijn, is dat het vaak ook inzicht kan geven over je eigen thema’s of vragen die je hebt. 

Meer weten

Deelnemen aan een workshop is een mooie manier om meer te weten te komen over de methode. Wil je eerst meer informatie, dan kun je mij bellen of mailen. Wil je graag een persoonlijke vraag onderzoeken, maar liever niet in een groep? Dan kunnen we ook werken in een 1 op 1 setting. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden. 

Lees ook: Hoe een familieopstelling inzicht kan geven